вторник, 9 януари 2018 г.

"СЕГОДНЯ ОН ИГРАЕТ ДЖАЗ, А ЗАВТРА РОДИНУ ПРОДАСТ"

"Да хвърлим операта в джаза"
Концерт-спектакъл на Милица Гладнишка и "Михаил Йосифов Секстет"
8 февруари, четвъртък, 19:00 ч,
Зала Опера

 А това за джаза, на което се смяхме дружно всички (имаме предвид тези, които закачиха едно известно време от социализма - поне до горните класове на гимназията, когато слушахме скришом внесени от тираджии касети на "западни групи"), беше великата крилата фраза на министъра на културата на СССР Екатерина Фурцева.
Ми така беше тогава - ако слушаш музика от "капиталистическия блок", си родоотстъпник, чуждопоклонник и въобще - гнила ябълка в светлото социалистическо общество. Не можеше току-така да се слуша музика, създадена от чужда идеология.
 Сега сме петимни да чуем джаз, и опера, и пак джаз, ама няма кой да ни обвини в родоотстъпничество. Та няма защо да се крием, направо пускаме джаза в операта, да я размята, да я джазира, да я хвърли в оркестъра, та да ни стане хубаво - както когато слушахме забранения джаз и удоволствието от това беше още по-гъделичкащо.
 Та добре, че Милица Гладнишка, едно лошо момиче на българските театър и джаз, се е намерила с вярната банда за подобни идеологически престъпления - "Мишо Йосифов Секстет". Седмината са нахвърляли в джаза някои от най-известните оперни арии, малко анимацийки и куп други иначе изключително разпознаваеми парчета. След този концерт тези мелодии ще ви звучат вече по друг начин. Обаче няма как да ви го разкажем... то може само да се чуе.
 Така че единственият вариант е да дойдете на 8-ми февруари в бургаската опера и да чуете Милица Гладнишка, Михаил Йосифов (тромпет), Атанас Хаджиев (саксофон), Атанас Попов (барабани), Борис Таслев (бас), Велислав Стоянов (тромбон) и Васил Спасов (пиано). Иначе няма да го разберете тоя джаз - защо толкова идеологически е бил трън в очите на Екатерина Фурцева.

2 коментара: