четвъртък, 25 януари 2018 г.

"ТАРТЮФ", ИЛИ ЗАЩО ДУМИ НА ТРИ СТОЛЕТИЯ СА ВСЕ ОЩЕ ЖИВИ

"Тартюф" - комедия от Жан Батист Молиер
постановка на Театър "Българска армия"
29 януари, понеделник, 19:00 часа
Зала НХК

 Той е религиозен, известен в обществото като порядъчен и безкористен сериозен мъж, истински светец, Боже, дай му здраве и дълъг живот, за да помага още и още на бедните и изпадналите в немилост. Той е винаги безупречен и изряден. Той е праволинеен, той живее честно и работи усърдно, и постига своето благополучие единствено чрез неуморен труд - няма как тези добродетели да не бъдат възнаградени щедро от съдбата и от Господ! Бихте могли да му поверите имането и чедото си, знаейки, че е в сигурни ръце и че никога не ще ви предаде. Той сам би предложил своята опека над най-свидното ви, най-вече ако забележи, че сте в безизходица и имате нужда от избавление...

 Навярно никога не бихте научили, че благочестивата маска крие дяволския лик, ако не се беше случило така. Ако съдбата не бе ви принудила да потърсите спасителна помощ именно от него - най-благородния и най-безкористния. Навярно никога нямаше да научите, че с лекота ще ограби сетния ви залък и ще поругае със сетни сили пазената ваша чест. 
 "Тартюф", класическата комедия на нравите, е сътворена от Молиер преди цели 350 години. Надниквайки в дома на заможния буржоа Оргон откриваме сцени, така типични за обществото на буржоата от онези времена - сцени, в които измамата заслепява честността, откритостта е равностойна на наивност, доверието - на глупост, а послушанието - на робство. Алчността за богатство, плът и имоти е дяволската сила, която заразява минало и бъдеще. Лъжливият морал, привидната святост, порядъчност и безкористност на Тартюф са маска, зад която дебне коварство. Примамлива се оказва опаковката блазнеща с безупречна външност и финес.

 Той е религиозен, известен в обществото като порядъчен и безкористен сериозен мъж, истински светец. Но той е поругал честта ви и е ограбил сетния ви залък. Днес отново го срещнахте на улицата, а той дори не сведе засрамено глава... Това се случи не само преди 350 години. Това се случва днес, всеки ден, на всеки един... 
 "Тартюф" на Молиер, поставен от режисьора на театър "Българска армия" Красимир Спасов, ще гостува в Бургас на 29-ти януари, на сцената на НХК. С неустоимото сценично присъствие на Веселин Ранков, Гергана Данданова, Евелин Костова, Тигран Торосян, Владислав Виолинов, Иван Радоев, Гергана Плетньова, Веселин Анчев, Калин Иванов, Луизабел Николова, Десислава Касабова, Симеон Дамянов, Асен Кобиларов.

 Билети ще намерите на касата на НХК, а места можете да запазите и на телефон 0894 898098 при организатора Маруся Русева.

Няма коментари:

Публикуване на коментар