понеделник, 19 март 2018 г.

РАКИЙКАТА И ТУРШИЙКАТА НА КОМШИЙКАТА

"Етажна гроздова" - комедия от Иван Ангелов
23 март, петък, 19:00 ч.
зала НХК

 Тя, ракийката, е най-благата благинка в тоз наш тежък живот. Тя, ракийката, една ни крепи на тоя скапан свят. Тя, ракийката, е едната ни радост и надежда, тя е светлото и топлото, тя е вся и всьо, упование и вяра наша... Само едно й е кусур - че свършва! 

 А като свърши ракийката, започват черни дни на тежки изпитания, докато добие клетият българин наново животворната течност. Ей на, в ракиения казан, заплашителна тайна, скрита за вечни времена, само докато дойде време пак да се вари ракия, ала ако я разбуташ - става тя една... 
 Военният Джамбазов, домоуправителят Величко, Пешо и Кирчо, подгонени от вбесените съпруги Гери и Нушка, преобръщат българската история, опитвайки се да си сварят ракийка. Ще я променят ли или ще свършат в затвора? 
 "Етажна гроздова" разказва една много забавна, лична, трогателна история за душевността българска - за ракийката и туршийката, за комшийката, за всичко мило в душичката на българина, за зимнината или поезията, за това колко сме уплашени и отчаяни, за онова, което е останало да вярваме истински в него, и дали има въобще нещо останало.


Няма коментари:

Публикуване на коментар