петък, 9 февруари 2018 г.

ИГРА НА ДЕТЕКТИВИ

"Детектив" - пиеса на Антъни Шафър
9 февруари, петък, 19:00 часа
зала Куклен театър

 Играта няма правила. Театър, покер, интелектуална схватка - всички средства са в действие, за да има надмощие. Това се случва може би винаги, когато двама мъже искат да премерят силите си, характерите си и егото си. Тогава те устройват по между си състезание, което на моменти минава всякакви граници и се превръща в игра на живот и смърт. 

 В ролите на двамата играчи в постановката "Детектив" на режисьора Надежда Асенова влизат Иван Радоев и Добрин Векилов - Дони. Постановката е на Театър "Българска армия", но ще имаме изключителната привилегия да ги видим тази вечер в Бургас, на сцената на кукления театър. Тази завладяваща пиеса на Антъни Шафър, отличаваща се с динамичен диалог, неочаквани обрати и изключително интелигентно чувство за хумор, е с десетилетия хитова на Бродуей - през 1970-та година печели наградата "Тони" за най-добра пиеса, след като е поставена там над 2000 пъти. В Лондон, в театър "Сент Мартин" пък достига рекордните 2359 представления. Ако сте гледали трилъра "Частен детектив" - е, сниман е по нея. 
 Ако трябва леко да повдигнем завесата, ще цитираме следните реплики между героите: 
 - Значи Вие смятате брака за игра, сър?
 - Не брака, инспекторе, а секса. Сексът е играта, а бракът е наказанието.
 Може би това е достатъчно, но не можем да пропуснем това, което Иван Радоев споделя за своя персонаж: "Майло влиза в тази игра с чисто сърце, но дали ще излезе по същия начин? Двама мъже играят, да го наречем най-общо - мач - със завиден спортен хъс. Ще останете изненадани от тяхната изобретателност и вярвам, ще се забавлявате, както се забавлявахме и ние, докато работихме по спектакъла, а и сега, когато продължаваме да го развиваме. И да, не става дума само за жени..." Е, то е ясно - може да ги има навсякъде в мъжкия свят, но обикновено не става дума само за жени. По-скоро е... между мъже.
 Сигурно с изненада ще установите името на Добрин Векилов - Дони, в афиша на пиесата "Детектив". Самият той казва, че се е изкушил, защото е повярвал в преценката на режисьора и в партньорството на дългогодишния му приятел Иван Радоев. А и защото изпитва себе си в този уникален текст на Антъни Шафър. Или както казва героят му Андрю Уайк, "Най-краткият път към сърцето на всеки мъж минава през унижението."
 Вече и ние сме изкушени!

Няма коментари:

Публикуване на коментар