четвъртък, 2 март 2017 г.

А МЕСЕЦ КАТО МЕСЕЦ ЛИ Е...

 Толкова много значими дни през този март... Казват, че по него можеш да гадаеш каква ще е годината за теб. Избери си ден от месеца и когато той настъпи, обърни внимание какво е времето, какви неща ти се случват, как протича животът тогава. И ако те удовлетворява – това ще е! Всяка година пробваме... обаче забравяме на самия ден за оброка и така и не можем да разберем това поверие работи ли или не. Смешна история!

 Като започнем от първия ден, така си и тръгва. С веселия червено-бял конец, закичен по дрехи и ръце. Познаваме американка, която засуква червена в бяла вълна и се кичи на този ден в нейния си далечен щат, омаяна от митичните легенди на поверието. Да не преговаряме пак урока за мартеницата, произходът й и символиката, просто го отмятаме – първи март е празник!  После – трети. Голям ден, наистина! Без значение какво казват съвременните учебници по история с политическите си трактовки за присъствие, съжителство и прочие глупости (хора, още има живи българи, които са слушали разказите на бабите и дядовците си от първа ръка за страшните мъки на робството!), това е денят на Освобождението ни. И въпреки че днес южната ни съседка е доста по-напреднала икономически и дори културно, все пак сме си били роби и е щяло да си останем такива, независимо колко е напредничав господарят им! Роби, разбирате ли? Това, за което сега сума ти народ завижда на Турция, не само нямаше да бъде достъпно за нас – както се полага на роби. За нас нямаше да бъде достъпен животът ни! Така че – празник е, и още как! Оставете назад неприятното усещане от задължителната ученическа манифестация и... се радвайте, че сте свободни!
 После идва и онзи ден, осми, който в България е по-популярен като „Денят на колежката“. Е няма такава трагикомедия, казват някои, когато рано сутринта мъже се затътрят към цветарниците и излизат от там с по наръч червени карамфили. Е защо пък не? (Ама вярно, кой пък им е казал, че карамфилът е хубаво цвете...) Нека, бе! Какво лошо има мъж да зарадва жените около себе си! Айде, моля ви се, стига с тоя излишен феминизъм - „Нашата господарка иска да ни бъде равна? Толкова по-зле за нея!“, хитро продумал Мопасан...
 Вярно, Осми март се е появил като ден в защита на икономическите, политическите и социалните права на жените. Но... естествено, никой не вярва в безпомощността дамска. Нека този празник си остане просто възхвала на жената! (И, молим ви, момчета... престанете да говорите за мустака на въвелата този празник Клара Цеткин – грозно е!)
 И, съвсем накрая, но изключително важно – това е и месецът на пролетта! Сезонът на новия живот настъпва в деня на пролетното равноденствие, което значи, че тази година пролетта ще дойде в 12:28 часа на 20 март. Няма я зимата! И природа, и девойки започват да се разлистват, идва топлината, светлината и очарованието на пролетния морски бряг. Да не забравите да свалите мартениците!
 Не че ни е нужен повод от календара, но цял един месец Бургас ще се отърсва от зимата – като гледаме културната програма, два сезона няма да стигнат, ако решим да посетим всичко. Ехх... живна пак градът след зимата...

 Авторът публикува за първи път текста в списание "Акцент Бургас".

Няма коментари:

Публикуване на коментар