понеделник, 6 март 2017 г.

НА ДЕСЕТ ПРЪСТА ИЛИ ВЪЗКРЕСЕНИЕТО НА ЕДНА КРАСИВА ЛЕГЕНДА

8-ми март и годишнина на "Ten Fingers Live Music Bar",
Ясен и "Ten Fingers Band",
8 март, 22,30 часа.
 Точно година след повторното отваряне на вратите на едно от романтичните нощни места в Бургас припомняме миналогодишната еуфория с един текст, който авторът публикува за първи път в сп. "Акцент Бургас". 



 Ако приказките започват с „Имало едно време“, тази щеше да продължи с „един бар, където десетте пъргави пръста на пианиста извличаха най-нежните звуци от клавиатурата на големия роял, а тези, чиито души тя докосваше, слушаха в захлас до сутринта“. А сцената на тази музикална приказка беше някогашния бар „Ten Fingers”. Десетте пъргави пръста принадлежат на Ясен Димитров – бургазлии познават както него, така и мястото. Тук стотици млади хора идваха да послушат оригинална интерпретация на известна музика, красиви гласове и майсторски трели. Тук мнозина се влюбиха един в друг, станаха двойки, идваха да се сдобрят след любовен скандал. Тук се случи част от живота на мнозина.
 В приказките лошата вещица/злата кралица/коварният магьосник омагьосват за дълго добрия герой, но рано или късно нещата си идват на мястото.
 Така един ден, преди години, фейсбук осъмна с пост от официалната страница на бара - „Пиано бар „Ten Fingersсе продава“. Какво се случи? „Кризата“, наводненията (барът е, както му прилича, в подземния етаж на стара бургаска къща до стария бургаски съд) – тези прозаични неща накараха собственика да „тури пепел“ на любимото място... но за щастие е размислил! И ето, на най-дамския празник в годината, Осми март, Ясен отново отвори вратите на „Ten Fingers”.
 Каква е разликата? Няма го роялът. Не, не бързайте да се разочаровате. На негово място вече стои истински орган „Хамонд“ - може би „Ten Fingersе едва вторият клуб в България с орган „Хамонд“ след „Мелун“ във Велико Търново. Лайв мюзик клуб „Ten Fingersще е отворен всяка сряда, четвъртък, петък и събота и абсолютно всяка от тези вечери ще има лайф изпълнения на рок и джаз. Постоянното присъствие ще са самият Ясен с неговия „Ten Fingers Band”, а останалите... за сега са изненада. Необичайното е, че джаз и поп изпълнителите от бургаското Музикално училище също ще имат участия в бара.
 Вече видяхме, че обстановката е същата, с която някога се разделихме, и която с носталгия си спомняхме (особено изящните релефни орнаменти по стените, по които шареха пръстите ни в такт с музиката, и винтидж бюфета зад бара). За питиета няма да ви говорим – там се ходи не да се пие, а да се слуша музика, но подозираме, че няма да усетите липса. Освен носталгичната обстановка, романтиката идва и от района, в който се намира бара – първата пресечка вляво от Стария съд (залепен за гърба на Театъра), къща на ъгъл, над която, както навсякъде в района, има стара адвокатска кантора (е, вече е нещо друго, но пък характерните дървени витрини ги помни всеки носталгично настроен бургазлия). Краят на късата уличка се открива към бургаското Пристанище и безкрайната шир на морето... а духът на артистичния Бургас е безусловно пропит в стените на „Ten Fingers”.

 Сигурно ще се видим пак. Имаме дълга история в този бар.

Няма коментари:

Публикуване на коментар