петък, 3 февруари 2017 г.

"ДЮН" НА ТРИЙСЕТ - WHAT A FEELING!

 Наскоро ви почерпихме с емоцията на Петя от "Дюн" в интервюто й, в което говори за балета, за танца, за историята на цялата формация, както и за топлите лични неща в живота й. Ако сте го изпуснали, не е беда - интервюто се намира ТУК. Чакайте, чакайте... после ще го четете, само да ви кажем нещо: балет "ДЮН" само след седмица ще отпразнува своите трийсет! Трийсет години, имаме предвид. За тези години е доста гъвкав и изящен, но това се дължи и на младото попълнение, което пердаши всякаква конкуренция на международните състезания (вижте пак в интервюто). 
 Но за юбилея, че много се отнасяме. Едва ли Петя и компания знаят точната дата на началото, но това не е от значение на фона на останалото. Решили са, че ще отбележат рождения ден на 10-ти февруари - първо със "Спектакъл с елементи на приключение" в НХК от 19 часа, а след това ще съберат и приятелите си да отпразнуват така, както се празнува такъв повод. (Чудим се как ли ще ги съберат всички до един...) 
 За трийсет години балетът, с който се надпреварвахме да се фукаме, че са ни приятели, (защото те си бяха легенди още тогава!), порасна, разбира се. Вече е Танцова компания "ДЮН". От него тръгнаха много творци, други продължиха по свой, различен път. Ядрото си остана, а самата Петя Стойкова е тази, която сега прави от малките бургаски момиченца изящни, грациозни балерини - да, онези, които пердашат конкуренцията по конкурсите! Съвсем наскоро Петя се завърна от екзотична Кения, където реализира арт-проект, свързан с младежко изпълнителско изкуство. Приятелите й следихме екзалтирано появата на всяка една фотография от африканското й приключение, и просто се влюбихме в новия й имидж - сплетените й коси на ситни дълги плитчици (страшно й отиват!). След това Петя, в типичния си социален стил, не скри само за себе си преживяното, а ни го показа и разказа подробно в читалище "Хамалогика", а тази вечер пък и ще ни сготви вкусни кенийски ястия (това не е за изпускане) в кафене "Ромео и Жулиета". Партито там започва в 19 часа и ще откара поне до полунощ!
 Общо взето, всичкото това ви го написахме от любов към "ДЮН" и признаваме, че пристрастност лъха отвсякъде... обаче - това е! Бургазлии сме и си обичаме градските легенди. Особено арт-легендите.
 (Вижте, вижте Петя колко е мъничка на афиша...)

Няма коментари:

Публикуване на коментар