петък, 20 януари 2017 г.

"НАРОДЕ????"

"Тайната вечеря на Дякона Левски" - трагедия от Стефан Цанев
17 февруари, 19 часа, зала НХК - Бургас
 Сигурно всичко, което е било в душата на Дякона, е събрано в четирите въпросителни след думата, самотно написана в края на тефтерчето му. А какво е това всичко -
днес само можем да предполагаме. Дали е разочарование от тези, с които е работел по делото, дали е обида от тези, които е тръгнал да освобождава, дали е осъзнаване на най-страшното - че е провидял като каква ще да е тази свобода за този робски народ, след като му я дадат. А именно "даването" на свободата е другият въпрос, който е тормозел Левски - свобода неизвоювана и нестрадана, дадена от чужди, няма как да е осъзната, не би била живяна наистина свободно.

 Каква ли драма е заключена в четирите въпросителни - отговор опитва да даде Стефан Цанев преди трийсет години, пишейки "Тайната вечеря на Дякона Левски". "... Покой не ми даваше един въпрос, не ми дава покой и днес: защо този човек, когото сега всички смятаме за велик и за светец, в когото сега всички се кълнем - защо тогава, приживе, е бил изоставен (да не кажа предаден) почти от всички? Защо повечето негови сподвижници свидетелстват против него в турския съд? Само от страх ли?", казва Стефан Цанев за пиесата си. Народе????
 Въпросите си струват търсенето на отговорите. Билетите са вече на касата на НХК.

Няма коментари:

Публикуване на коментар