вторник, 10 януари 2017 г.

МЕРИЛ СРЕЩУ СТЕФАН

Фотография: Интернет
 И малкият Artisto за големите артисти - за голямата Мерил и големия Стефан. Само че не осъдително. Не и към тях. А към вас. Към тези от вас, които помислихте, че се въздигате до тях, за да съдите. Всъщност не и към вас. Ваше право е.
 Но има и друго мнение - че не сте прави.
 Едно от събитията на деня за вчерашния ден поне в българоезичното фейсбук пространство беше Мерил Стрийп. Речта, определяна като брилянтна. Цитирана стотици пъти, още повече пъти хвалена. Мерил - великата, Мерил - гранддамата, Мерил - достойната, заради нейната свободно изказана гражданска позиция срещу властимащия.
 Едно далеч по-скромно събитие беше това, че емблематично име в българската култура, Стефан Цанев, отказа да приеме награда. Отказа слава, почит, лавров венец. Отказа по сходни, но далеч по-мащабни заради историческия им план, причини с тези на Мерил Стрийп - заради отказа да се примири с нечии репресивни действия. Според същината им причините и на двамата могат да се окачествят така.
 Само че Мерил не се отказва от награда - нейната нямаше нищо общо с Тръмп. Стефан Цанев обаче се отказа, за да не бъде индиректно на едно стъпало с участник в репресивния апарат на някогашна тоталитарна България. Цанев, носителят на орден "Стара планина", Цанев, носителят на три национални награди, Цанев, преведен на всички европейски езици и още много други. Въпреки, че е от малка България. Поглеждайки от тук и от там, Мерил нищо не губи. Наградата остава нейна, тя не е обвързана с техния нов диктатор. Холивуд и без друго е против него още откак името му беше спрегнато за кандидат. Мерил просто стана един от говорителите на Холивуд. Оцениха я даже зад океана, в малка България, за която са чували само тези, които са идвали да снимат в "Бояна". Толкоз. Какво за Стефан? Ами, това. Той не е от Холивуд. Той е от България. Той отказа висока чест и всички му се чудим защо. Принципи, някакви негови принципи... Географски той е доста по-назад от Мерил. Обаче Мерил я похвалиха. А на Стефан му извадиха стихотворението за чекиста. Е, да, написал го е. И да кажем тук "Всеки греши!", няма да хване дикиш - "чекистът" го има. Но това, на което никой не гледа, е че Стефан Цанев отхвърли далеч по-голям залог - награда "Златен век", от някогашното младежко стихотворение за "чекиста". Какво да ги сравняваме - като да сравняваме размяна на кон с кокошка. 

 Но мисълта е друга - защо бедният българин въздигна Мерил, а оплю Стефан? 
 Въпросът е риторичен, мерси!

Няма коментари:

Публикуване на коментар