четвъртък, 5 януари 2017 г.

НА САМОТЕН ОСТРОВ...

Искаме да ви кажем, че друга толкова недооценена откъм географски и исторически ресурс страна като България сигурно не съществува. И то – от собствените си хора. Не мислим, че повече от стотина българи знаят, че територията на страната им включва цели 69 острова. 
Точно така – 69 (шейсет и девет)! За справка – Фолкландските острови са само... два, Канарските острови – седем, Хавайските острови – двадесет и четири. Да не говорим, че освен туризъм и тук-таме някоя мистерия, нищо друго не може да се види на тях. И то само ако обичате островната култура – част от екипа ни отсече твърдо, че към ония пущинаци и за пари не тръгва!
 За късмет на бургазлии местната общинска управа организира от един с десетилетия самотен остров извънредно интересна атракция – остров Света Анастасия се „случи“ на хората на Бургас, като мистичната му история за едно лято се превърна в легенда, на която да се насладиш. Възстановените стари сгради на няколковековен манастир, нападан периодично от пирати, които са криели в кладенеца му своята плячка, а след това политически затвор, по-страшен от „Ал Катраз“, са вече романтичен хотел и екзотичен старинен ресторант, но не за това ни е думата...
 Това лято Света Анастасия, на чиято територия вече има амфитеатрална сцена под открито небе, прие първия концерт, организиран на острова. Изключително фината българска певица Белослава, символ на женствеността и романтиката, събра на площ от 0,01 кв.км. триста души. Толкова, защото повече просто не биха могли да се съберат. А иначе – билети се търсеха до последния момент, но... бяха изчерпани дори за семействата на организаторите.
 Мисълта ни е за това, че едва ли ще ви се случи всеки ден да бъдете на културно събитие на остров. От това по-голяма екзотика не знаем. Но пък на бургазлии и на по-късметлиите гости на града може да им се случи. Просто трябва да следите на сайта на острова във фейсбук.
 Казваме от сега – макар че е зима и корабчето (което си е част от градския транспорт на Бургас, точно както се случва и в Истанбул) не пътува. Но – следете календара все пак!

Текстът е публикуван от автора за първи път в сп. "Акцент Бургас".


Няма коментари:

Публикуване на коментар