неделя, 8 януари 2017 г.

КОЛКО Е ЧАСЪТ В БУРГАС


Попитайте онези над четиридесет години. Всъщност, и по-младите знаят, защото са слушали от родителите си. А днес може да се види, но не на „оригиналното“ му място и в някогашния си разкош. Макар че отново си е той, е, да, вече с добавената стойност на времето. На изминалото време.


 Градският часовник.
 Разбира се, градът не е толкова малък, че един часовник да задава тона в него. Но е един от символите на Бургас. Говорим за онзи часовник с трите циферблата, който е поставен на стойка на ъгъла на двете главни пешеходни улици - „Александровска“ и „Богориди“, между сградата на общината и хотел „България“.
 А защо е толкова важен за бургазлии?
 Защото отмерва времето в Бургас от 1936-та година насам.
 Часовникът, който бургазлии дължат на инженерите Георги Марков и Ангел Гюзелев, е швейцарски, с марка „Фаваж“. Първият му „живот“ е започнал точно срещу мястото, на което се намира сега – на отсрещния ъгъл на „Александровска“ и „Богориди“ (някогашни „Първи май“ и „Ленин“), окачен на калкана на старинна жилищна сграда. Някога тази сграда беше известна както с часовника, така и с магазина за луксозни мъжки ризи „Витоша“, чийто надпис съжителстваше на фасадата заедно с часовника. Окачен точно на ъгъла й, часовникът висеше на изящна чугунена рамка с прелестни детайли, придаваща изключително романтичен вид на съоръжението.
 Петдесет години без една по-късно, през 1985 година, времето взима своето и сградата е разрушена. Съдбата на часовника е неизвестна – той изчезва безследно. Единици хора знаят, че той е захвърлен в стар общински склад. Неговата уникална стойка обаче е безвъзвратно загубена – предположенията са, че металът отдавна е потънал в пещите за претопяване на метал. За късмет обаче, през 1993-та година, самият часовник е поправен и отново изнесен в центъра на Бургас. Разбира се, далеч не в целия му блясък, осигуряван от изящната кована стойка, но... все пак там. Все още времето може да се наблюдава от три различни страни. И все още живее възстановената след седем години прекъсване традиция срещите да се случват под циферблатите му на кръгъл час. И въпреки че измерва точно време, той продължава да отброява миговете бургаско безвремие.

Авторът е публикувал материала за пръв път в сп. "Акцент Бургас"

Няма коментари:

Публикуване на коментар