събота, 7 януари 2017 г.

ЩЕ ТЕ ОСЕНИ ЛИ МУЗА, АКО ПОЛОЖИШ ЛИСТ ВЪРХУ БЮРОТО НА ПОЕТА?

Добавете надпис
 Смятаме да проверим на 12-ти януари в Културен център „Морско казино”. Там ще бъде наредена една, меко казано, уникална изложба, простете за клишето. В рамките на тази изложба, наречена „Литература и памет”, 
Националният литературен музей по повод на своята 40-годишнина ще възстанови кабинетите на някои от най-великите български автори. Това, което ще може да се види там, са вещите на легендите не само в българската литература, но и история и култура – Иван Вазов, Пенчо Славейков, Пейо Яворов, Христо Смирненски, Никола Вапцаров, Елин Пелин, Емилиян Станев, Димитър Димов, Иван Богданов и др. Мастилницата на Алеко Константинов, както и кръщелната чаша на фамилията на П.Р.Славейков, перото, с което са си писали Пенчо Славейков и Мара Белчева, са само част от артефактите, до които ще можем да се докоснем. Друг интересен експонат ще е масата на П.Р.Славейков, върху която е подписана Конституцията – част от интериора на Славейковата къща в София, както и копие от Търновската конституция.
 А това, което всяка лирична душа би оценила, е възстановката на кабинета на Пейо Яворов – дори пистолетите, с които се прострелват Лора Каравелова и великия поет. 
 Дано, дано творецът намери там свое вдъхновение…



Няма коментари:

Публикуване на коментар